top of page

“Hempcrete” - бетон от коноп в “зеленото” строителство

Актуализирано: 28.07.2021 г.

Съвременното строителство разчита на прилагането на подходи, свързани с внедряването на нови, възобновяеми, устойчиви, ефективни и природосъобразни строителни материали, които да постигат все по-високи показатели по отношение на енергийната ефективност на сградите. Един от тези, иновативни материали е бетонът от коноп “Hempcrete”.

“Hempcrete” e строителен материал, чието име идва от съчетание между английските думи hemp – коноп и concrete – бетон. Както става ясно от името му, неговата структура представлява бетон, изработен от коноп, вар и вода. Поради използването на коноп и качествата, които той притежава, “Hempcrete” не оставя негативен въглероден отпечатък както стандартния бетон. При растежа си, растенията на конопа задържат въглерод като в същото време отделя чист кислород. Така при направата на “Hempcrete” и неговото използване в строителство, уловените количества въглероден диоксид се запазват в структурата на сградата, вместо да се освобождават в атмосферата. В действителност “Hempcrete” е високо щадящ околната среда материал, който може дори да се рециклира като се използва за тор, а в плюс е и неговата възобновяемост, тъй като конопа расте само за 14 седмици.

Бетонът от коноп е много разнообразен, тъй като може да бъде използван за изолация за стени, за под, за покриви и много други. Той е огнеупорен, водоустойчив и не гние, стига да е над земята. Бетона от коноп е най-здравия строителен материал в света, като е много по-широкоприложим, лесен за обработка, както и по-гъвкав от обикновения бетон. Всъщност, земетресенията не могат да разбият сградите, изградени от подобна смес, тъй като те са 3-пъти по-резистентни към земетресения, отколкото обикновения бетон. Всички тези положителни качества се дължат на факта, че той е едновременно силен, но лек и дишащ материал. При използването му в строителството, неговият живот може да продължи хиляди години, за разлика от 40 до 100 при останалите материали в традиционното строителство, използвани днес.

Първата еднофамилна къща в САЩ, построена изцяло с технологията на “Hempcrete” - бетон от коноп.

По отношение на постигане на висока енергийната ефективност на сградите и конкурентна пазарна цена за построяването им, место нуждата да се строят домове с разстояние между външните стени, които след това се изпълват с изолация, може просто да бъде използвана стена от конопения бетон. Когато влажността е поета от външната среда, конопеният бетон я задържа докато тя е готова да бъде отделена отново, когато средата е с по-ниска влажност. Тъй като варта е обвита в целулоза, на варта и отнема малко по-дълго време докато се втвърди напълно, но въпреки това конопения бетон остава невероятно здрав. С течение на времето, варта се вкаменява неимоверно, така че материала става все по-здрав и по-здрав, докато напълно се вкамени.

Друг невероятен плюс на конопения бетон е природосъобразността му. Ако прекалено много бетон от коноп е замесен по време на строежа, винаги може да бъде върнат в почвата като потентно, наторяващо средство. Той не замърсява околната среда!

Използването на “слама” в строителството не е нещо ново (по-скоро е добре забравено старо), но вграждането на слама, коноп и други естествени влакна в модули от еко-бетон все повече предизвиква силно вълнение сред еколози, архитекти, строители и производители, имащи проактивно отношение към иновациите.

215 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page