top of page

Поддържайте дома си: какво можете да направите, за да го запазите безупречен

Актуализирано: 28.07.2021 г.

Хората, които имат отношение към своя дом, биха искали да се чувстват в него като в своеобразно светилище, но твърде често външният свят се промъква някак си незабелязано и го превръща в нещо твърде неуютно и отдалечено от техните мечти за желан дом. За да държите външните дразнители настрани, ще ви споделим някои прости решения за преодоляване на домашни ви проблеми, като например нашествието на прах, шум от улицата и лоши миризми.

Твърде много слънце

Яркият, слънчев дом обикновено е факторът, който спомага за успешната продажба на едно жилище, освен когато обаче, рано сутрин изгревът те събужда нежелано от дълбок сън. За да държите слънцето встрани, докато сте готови да се изправите от леглото, осигурете си практични плътни завеси, които са предназначени да възпрепятстват всяка светлина в спалнята ви, докато самите вие не сте готови да я допуснете да нахлуе при вас, заедно с аромата на сутришното кафе.

Ако през лятото слънцето пада ниско през прозорците ви, къщата бързо може да стане прекалено топла, дори гореща, което ви кара да се чувствате още рано сутрин некомфортно през най-горещите месеци или да мислите за управлението на климатика постоянно. За да поддържате дома си истински уютен, може още от самото начало да помислите за вида на стъклата на прозорците ви, които да притежават функцията “четири сезона” - през лятото да отблъскват слънчевите лъчи, а през зимата да задържат топлината вътре в стаята ви.

Почистване на прах

Прахът в дома ви е неизбежен спътник от живота ни, но ако вашият дом изглежда необичайно прашен, можете да предприемете някои стъпки, за да държите фините прахови частици под контрол. За начало, помислете за малка инвестиция във висококачествен пречиствател на въздуха, с който трайно ще можете да поддържате дома си без прах. Пречиствателят на въздуха може да помогне за изчистването и ароамтизирането на въздуха, но това е само едно от оръжията за комфорт във вашия арсенал. Ако имате система за отопление и охлаждане, бъдете наясно, че тя работи с принудително вкарване на въздух отвън, а заедно с това и не малко прахови частици. Предвид това, уверете се, че редовно почиствате филтрите на климатичната система и че ползвате антибактериални филтри, които не само улавят фините прахови частици, но и убиват микробите. Докато филтрите за климатични системи и пречиствателите на въздуха могат да се справят в голяма степен с праха във въздуха, то съществуват други фини частици, които са по-тежки от въздуха, което означава, че те в крайна сметка ще се установят на пода. Всеки път, когато се разхождате, тези частици отново се връщат във въздуха, създавайки нова струя дразнители, с които трябва да се борите. За да се справите праха на пода, свързан с килими, не забравяйте да използвате прахосмукачки, особено такива, с воден филтър, както и бихте могли да инвестирате, във вече напълно достъпни роботизирани вакуум устройства, с които можете да планирате редовното почиствате на вашия дом, дори във ваше отсъствие.

Ароматизирайте дома си

След известно време вашият дом може да започне да придобива отличителен мирис. Редовното готвене, живеенето с домашни любимци или просто малкото разпиляване на всевъзможни предмети, може да причини някои миризми и тези миризми могат да бъдат трудно премахнати. За да не получите трайни миризми, характерно за килими и тъкани, опитайте да напръскате сода за хляб или дезодориращ прах за килими над областите, където обичайно се замърсяват от ежедневната ви битова дейност. Оставете препаратите за тъкани да подействат в продължение на една нощ и след това подсушавайте на широко отворени прозорци. Често пъти, друг източник на специфична миризма в дома ви е вашият хладилник. За да не допуснете, той да се превърне в източник на неприятна миризма, използвайте абсорбатор с активиран въглен.

Почистване на мухъл

Мухълът и влагата, които се задържат в пукнатините и ъглите на помещенията, са често срещано явления, особено при не добре санираните жилища. За да не бъде източник на дискомфорт за вас, не забравяйте поне веднъж в годината да третирате тези места във вашето жилище със специализиран препарат против плесен. Специално внимание отделяйте и на всички сифони в къщата си, като профилактично ги третирате против запушване и измивате обилно след това с гореща вода..

Малко мир и тишина

Повечето шумове, които отнемат вашето спокойствие у дома, се промъкват през пренебрегвани с годините пукнатини в стените, рамките на прозорците, вратите и канализацията. Ето защо най-добре е да инвестирате малка част от времето си и парите си, във изграждането на вътрешно и външно саниране с шумоизолираща каменна и минерална вата. Така, вашият дом ще остане мястото, където ще можете истински да си отпочивате, а неговата цена през годините ще се запази в най-изгодните си възможни граници.

17 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page