top of page

8 стъпки как да започнете свои инвестиции в недвижими имоти

Актуализирано: 28.07.2021 г.


Едва ли е трудно да се предположи, че и вие, както много други хора около вас, неведнъж сте обмисляли идеята за инвестиране в недвижима собственост. Търсили сте специализирана литература по темата и вероятно сте изчели редица интересни статии по въпроса. И въпреки вътрешните си подбуди на предприемач, нещо ви е възпирало…

Хората в Румъния и България са сред водещите представители в Европейския съюз, които притежават инвестиционен имот. България е на 4-то място в Европейския съюз по процент на хората, които са собственици на жилища, които обитават, без да изплащат ипотека. В тази графа попадат 79,2 % от българите, което е над два пъти повече от средното на нивото за ЕС ОТ 42,5 %. Още по-малко са обитаващите собствени изплатени жилища в страните от еврозоната. Пред нас в тази класация са само Румъния с 95,6 %. Повече от ¼ от живеещите в ЕС живеят под наем на пазарни цени.

4 от 5-ма българи живеят в собствено жилище, но обикновено то е пренаселено, некачествено, лишено от базисни удобства, като съвременна баня, енергийно ефективно осветление и отопление. Това не е изненадващо. Ето защо, много хора все по-често са завладени от процеса и напуснат старото си жилище, преди да започнат свой нов инвестиционен проект. С нужната предприемчивост, инвестирането в недвижими имоти е сравнително лесно начинание.

За да ви помогнем да започнете предприемаческото си пътуване, ето осем стъпки за стартиране на собствено портфолио от имоти.

1. Направете разчет на финансите си

Това може да бъде толкова просто, колкото да изброите всичките си активи, включително доходите, и да изчислите разходите си.

Това ще ви даде представа колко пари бихте били готови да инвестирате. Не отсичайте веднага, че не можете да си позволите да инвестирате. Докато имате стабилна и сравнително добра платена работа, не би трябвало да имате проблем да получите и инвестиционен банков заем.

2. Получете предварително одобрение

Можете да получите предварителна информация за одобрение на сумата, която би могла да ви бъде отпусната от банката с която обикновено работите, и да проучите други конкуретни оферти на банковия пазар. Преминаването през консултация с кредитен инспектор и брокер на недвижими имоти, може да ви бъде от полза, преди да кандидатствате за предварително одобрение за инвестиционен кредит, както и да подредите плана си с който ще бъдете финансово готови да инвестирате.

3. Поставете си бизнес-цели

Какво искате да постигнете? Как изглежда успехът ви? Предприемачите в недвижими имоти обикновено инвестират в имоти, за да си осигурят финансовото си бъдеще, както и това на поколенията след себе си, а също така и да бъдат достатъчно свободни да правят каквото искат и когато го искат.

За да постигнете бизнес целите си, първо трябва да ги формулирате. Най-важното е, че трябва да добиете ясна представа и зададете краен срок за това, кога искате да го постигнете. След това, да започнете последователно с малки крачки в начертаната от вас посока.

Например, ако искате да замените доходите си и да се оттеглите от инвестициите си в рамките на 10 години, можете да започнете, като създадете 10-годишен план, разбит на 5-годишен, годишен, двугодишен период, и накрая ваш седмичен график. По този начин няма да се затрупате с непосилна задача.

4. Разберете поведението си към риска

Вашият рисков профил ще диктува вашата стратегия. Какъв риск можете да понесете? Разбирането на собственото ви отношение към риска ще ви помогне да създадете стратегия, която да отразява това. Бюджетирането е единственият начин да се гарантира, че сте в състояние да балансирате правилно управлението на доходите си.

5. Започнете да бюджетирате

Това не е нещо, което повечето от нас правят с удоволствие и нужната систематичност. Това дори не е далеч интересно. Но бюджетирането е единственият начин да се гарантира, че сте в състояние да балансирате разумно вашите приходи и разходи. Тя ви позволява да видите набелязаните междинни точки към вашата главна цел, ви помага да планирате стратегията си в инвестирането - дали ще заложите на имот, с по-бърза възвращаемост и малка печалба или по-бавна възвращаемост, но по-голяма печалба.

6. Създайте план за покупка на имоти

Какво представлява идеалният план за покупка на имот?

Тя трябва да улесни вашите цели за увеличаване на портфолиото си до точка, в която то да ви доведе до растежа или доходите, които се стремите да постигнете в средносрочен (между 3 и 5 години) и дългосрочен (между 5 и 10 години) план. Тя трябва да служи като структура, за да останете в играта на пазара с имоти.

Ето пример за план за покупка на имот, който можете да следвате:

  • Определете стратегията си;

  • Настройте критериите си;

  • Направете вашите проучвания и излезте с анализ на риска;

  • Създайте си списък с приоритетни имоти за покупка;

  • Набележете имотите, в които ще се целите;

  • Подгответе предложенията си, с които ще оферирате собствениците;

  • Отправете предложенията си, преговаряйте и създайте инвестиционния си портфейл, с който ще присъствате на пазара през следващите години.

7. Бъдете информирани

Използвайте инструментите, с които разполагате, за да вземете информирано решение. Познаването на пазара може да бъде от ключово значение за правилния избор на инвестиция.

Да бъдете информиран също така означава, да бъдете предпазливи да получите бързи схеми от продавачи на имоти, за създаване на оборот на средствата, с които разполагате, с първоначално по-малка печалба.

Няма такова нещо като готови формули за забогатяване. Съществуват изпитани и истински принципи, методи и подходи за инвестиране и никой не може да даде гаранции кой подход ще проработи, освен онзи, които вие сами ще изпитате. Вашата собствена толерантност към риска ще ви помогне да оформите своя уникален инвеститорски подход.

8. Останете фокусирани

Уверете се, че оставате фокусирани. Инвестирането в имоти е бизнес решение, а не емоционална реакция. Бъдете наясно, че да бъдете предприемач е начин на живот, а не имитация и преповтаряне на нечий чужд успех.

Определете основните етапи през които трябва да преминете и бъдете търпелив, за да постигнете бизнес целите си. Не е лесно е да овладеете ентусиазма си, когато започвате нещо ново и толкова голямо, колкото е инвестирането в имоти. Но не се отказвайте и бъдете последователни. Необходимо е просто си представите ясно, къде ще бъдете след 10 години, ако си купите точните имоти сега и позволите поетапно, инвестициите ви да се удвояват, като започнете на свой ред да продавате, след като имотите ви са поскъпвали плавно година след година.

55 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page