top of page
от Димо Димов-Лемуил

Какво определя един имот в тип "инвестиционен клас"?

Актуализирано: преди 4 дни

Инвестициите в недвижими имоти са дългосрочни бизнес игри на пазара и това е своеобразна комбинация, която синхронизира инвестирано време и определяне на правилното темпо на пазара, с което всеки разумен инвеститор би следвало да се движи.

Тъй като собствениците-обитатели на имоти са сред най-големият процент купувачи на пазара на жилища, те създават и голяма част от търсенето и следователно стимулират растежа на капитала на пазара на имоти. Важно е да се знае, че собствениците-обитатели, често са не по-малко разтревожени от инвеститорите. Те купуват със сърцето си въвличат емоционално за да откликнат на нуждите на семейството си, като главната отправна точка за тях е продиктувана от местоположението на имота, към който се стремят.

Инвеститорите са нещо различно - те купуват имотите с калкулаторите си!

Защо обаче, притежателите на имоти и техните потребности имат значение за инвеститорите? И какво общо има това с купуването на инвестиционен имот?

Ами, очевидно, интелигентните инвеститори трябва да се съсредоточат върху купуването на това, което търсят собствениците-обитатели, така че да могат да избират имот, който е действително привлекателен за тази целева, купуваща група.

Максимата е, че всяко имущество, може да бъде инвестиционен фонд, но не всички имоти са инвестиционни. Следва, че като инвеститори, трява да развиете търговски нюх и способност да дешифрирате разликата и това е основният въпрос тук.

Винаги имайте предвид, че местоположението прави около 80% от тежестта на имота на пазара и има отношение към растежа на печалбата, а останалите 20% се отнасят до другите ключови характеристики на самия имот. Ако купите грешен имот, ще зачеркнете цялата добра работа, която сте предприели, като сте се насочили към правилното място.

Така че, освен че фокуса на вниманието ви трябва да остане върху това какво търсят бъдещите собственици на имоти, инвестиционният имот трябва да има следните характеристики:

Бъдете наясно с недостига на пазара: дефицита между търсене и предлагане, между желанието за отличното местоположение и просто нуждата за собственост

Недостигът на местоположението е важен за вас като инвеститор и това включва базисната потребност на всички купувачи да закупят имот в близост до центъра на града, или друга топ локация за еднофамилни къщи, където обаче има малко свободна земя на много висока цена. Други важни фактори са близост до обществен транспорт, центровете за заетост, хотели или зони за спа-туризъм, отдих, шопинг-центрове и др.

Също така жилището трябва да бъде отличително. Какво определя тази собственост по-забележителна, спрямо другите в същата област? Дали това е земята или може би двора, градина, високи тавани, арт деко функции, огромни спални, втора баня и т.н.?

Имот, който е отражение на определен начин на живот: Вие предлагате ли концентрирани удобства?

Инвеститора е въплътен пътеводител за начина на живот за клиентите на имоти, който включват предложения за живот в идеалния център, в близост до страхотна търговска ивица с кафенета, барове, добри училища, паркове за кучета и други подобни, са важни за купувачите. Също така е в състояние да предложи подбрани имоти в за еднофамилни къщи в близост до града или за уекенд-къщи, със много добра съпътстваща инфраструктура.

Ако някой потенциален клиент се чувства свързан с културата и хората в дадена област, те ще са готови и да платят за нея предлаганата от вас цена в цялостната ви оферта и дори повече от това.

Имот, в който инвестицията само ще покачва своята стойност: Как оценят имотите от портфолиото ви банките?

Помислете какви са основните критерии, които банките гледат при оценката на предлагания от вас имот спрямо клиента, в ролята му на кредитополучател. Това е важен критерий за това, дали един имот е инвестиционен или не.

Инвеститорите избират да купят типа имот, за който банките обичат да отпускат заеми, както за вас, така и на потенциалните собственици. В края на краищата, инвестирането в имоти е игра на финансиране, а не тухли и хоросан.

Инвестиционен подход и правилен анализ

Инвеститорите трябва да внимават. Много жилища и апетитни парцели се застрояват и се търгуват на пазара на инвеститори със средно и високо ниво на цената на имотите, които обикновено са насочени към този средната класа купувачи, на възраст между 30 и 45 години.

Съществува риск от свръхпредлагане, за който трябва да внимавате, когато две или три подобни сгради или имота се продават наведнъж, което означава, че растежът ще бъде бавен и намирането на наемател или купувач по-трудно. Търсете да бъдете едновременно уникален в предлагането си и по възможност единствен по отношение на ключови характеристики, каквото е местоположението. Така, недостига на пазара по отношение на този критерий, ще бъде превърнат във ваше конкурентно предимство при бъдещата реализация на имота, придобит от вас.

14 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page