top of page
от Димо Димов-Лемуил

Четири сюжета, в които можете да попаднете като инвеститор на имоти

Актуализирано: преди 4 дни

Ние сме прекарали години наред в консултиране на инвеститори в недвижими имоти и смятаме, че има четири общи сюжета, в които един инвеститор може да попадне и да му се наложи да плаща за тях, когато става дума за закупуване на инвестиционен имот.

Като инвеститор трябва да анализирате кой сюжет най-вероятно отговаря на вашите лични обстоятелства. Разбира се, само вие можете да решите коя стратегия ще доведе вашият личен напредък в бизнеса и с какво трябва да бъдете предпазливи.

1. Закупуване на грешен актив

Фактът, че всички живеем в даден имот - било чрез собственост, или като наемател - може да ни накара да вярваме, че ние автоматично познаваме пазара на имоти и свързаните с него продукти и подходи.

Интересно е обаче, че инвеститорите често изпадат в ситуации, при които им се налага да продават на загуба. Не е необичайно за нас да видим инвеститор само с 3-4% увеличаване на доходността в инвестиционния им портфейл, докато при добро предвиждане е било сравнително лесно да се постигне ръст от 7% или повече в същия период от време - ако знаете какво правите.

Така че ключът тук е да се знае разликата между имот, който е инвестиционен клас и просто някакъв имот.

Други фактори, които могат да доведат до закупуване на неправилен актив, включват инвеститорите да станат нетърпеливи и да започнат да изпитват от липса на бърза реализация. Това е, когато инвеститор е готов да купи всичко, само за да влезе на пазара на имоти, а не да закупи правото собственост, в стратегически подбран район и локация.

2. Отлагане

Пазарът не чака никой. Той ще се изкачи нагоре или надолу с или без вас като инвеститор. Като цяло, колкото по-дълго отлагате, за да закупите на по-изгодна цена, толкова повече отлагате печалбите си от вашите инвестиционни намерения.

Ето някои от най-често срещаните причини, които сме чували през годините от онези, които чакат за уцелят точното време:

"Трябваше да съм купил тези имоти преди 10 години",

"Просто ще чакам и ще видя какво направи правителството в този регион",

"Имах намерение да стигна до това, но…”

"Закъснял съм, за да вляза на този пазар".

Кой не се е борил със сходни мисли?

Всички ние можем да се отнасяме с нужната предпазливост към страха и несигурността, но отлагането на инвестиционните ни намерения е вероятно най-скъпият начин, по който ще платите в последствие като инвеститор.Това до голяма степен е скрита цена, тъй като става въпрос за възможност, която пропускате поради страха от нови, но в бъдеще това може да има огромно влияние върху цялостната визия за натрупване на благосъстоянието ви.

Така че, чакайте, за да придобиете подходящия имот, но не и прекалено дълго!

3. Плащате твърде висока цена за даден имот

Повечето купувачи - както инвеститори, така и собственици на имоти - се въздържат да плащат твърде висока цена за даден имот, въпреки, че анализа им ясно показва неговата рентабилност. Често пъти този страх е засилен, от спекулациите, които по-умелите продавачи правят, за да накарат купувачите да купят от тях. Важно е обаче, да не гледате на инвестициите си фрагментирано и освен анализа върху ликвидността от покупката на даден имот, да имате визия, как той се вписва в цялостния инвестиционен портфейл, с който разполагате.

4. Професионални съвети

С услугите на опитният консултант в сферата на имотите, следва да ви гарантира, че няма да закупите грешен актив, че ще се наложи да чакате твърде дълго за реализацията му или, че ще платите прекалено много за придобиването, като част от активите на инвестиционния си портфейл

Въпреки че понякога изглежда, че плащате определена цена за имот по-рано, като имате изпреварващата информация, че услугите на професионални консултанти, вие ще си гарантирате, че ползата от събирането на сходни активи с перспективна локация и в развиващ се регион, ще ви изведе финансово на върха в дългосрочен план.

Не забравяйте, че първоначално цената е това, което плащате, но стойността в последствие е това, което получавате!

11 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page